Hvor lang tid gælder førstehjælpskurser?

Hvor lang tid gælder førstehjælpskurser?

Et førstehjælpskursus giver deltagerne færdigheder til at håndtere nødsituationer og yde livreddende hjælp. Men hvor lang tid gælder et førstehjælpskursus egentlig? Det er et spørgsmål, vi ofte får fra personer, der ønsker at deltage i et kursus hos APNO.

Alle kurser udbudt af APNO giver som udgangspunkt et kompetencegivende bevis med en gyldighed på 24 måneder. Disse beviser er udstedt i samarbejde med Dansk Førstehjælpsråd (DFR), og er derfor anerkendt i hele Danmark.

Det enkle svar er at et kursus typisk skal fornyes efter to år. Men der er undtagelser, og det kommer helt an på kursets art og i hvilken forbindelse det skal bruges.

Førstehjælpskursers gyldighedsperioder?

Nogle førstehjælpskurser har en specifik gyldighedsperiode, hvor du bliver certificeret. Det gælder især for kurser, der er tilknyttet arbejdspladser eller særlige erhverv. Her er det vigtigt at du hele tiden er opdateret og jævnligt træner førstehjælp. Typisk varer denne gyldighedsperiode 24 måneder, men kan være afhængigt af det specifikke kursus og de gældende regler og retningslinjer.

Det er vigtigt at være opmærksom på denne gyldighedsperiode, da det kan være nødvendigt at tage en opdatering eller genopfriskning af førstehjælpskursus for at opretholde dine kompetencer og certificering. Det kan for eksempel være i erhvervskørsel eller som behandler i klinik.

Et opdateringskursus skal tages indenfor to år. Ellers bør du tage det grundlæggende kursus igen. Vi laver opdateringskurser der genopfrisker alt hvad du har lært på et basiskursus. Det kan du læse mere om på Førstehjælp ved hjertestop – opdateringskursus og læse mere om vores kursuskatalog under vores kursuskatalog.

Hvor lang tid gælder et førstehjælpskursus uden specifik gyldighedsperiode?

Der er også førstehjælpskurser, der ikke har en fastsat gyldighedsperiode. Dette kan skyldes oftest, at de skræddersyet, og derfor ikke er udstedt i samarbejde med DFR, og derfor ikke er bevisgivende. Disse kurser fokuserer ofte mere på at give deltagerne grundlæggende viden og færdigheder inden for førstehjælp, og lægger stort fokus på virksomheden individuelle førstehjælpsbehov.

Selvom der ikke er en specifik gyldighedsperiode, betyder det ikke, at den opnåede viden og færdigheder vil være effektive og aktuelle i årevis. Førstehjælp er et område, der konstant udvikler sig med nye retningslinjer og metoder, og det er altid en god idé at opdatere sine færdigheder med jævne mellemrum – og helst hvert andet år.

Det kræver træning at kunne yde førstehjælp

Det er vigtigt at forstå, at førstehjælp er en kompetence, der kan ruste dig til at håndtere nødsituationer, men det er også en færdighed, der kan blive rusten, hvis den ikke vedligeholdes. Selvom et førstehjælpskursus måske ikke har en fastsat udløbsdato, er det altid en god idé at deltage i opdateringer, genopfriskningskurser eller avancerede kurser for at holde sig ajour og styrke ens evne til at handle i nødsituationer.

Forhåbentligt får du aldrig brug for at yde førstehjælp, men ind imellem sker der ulykker, og så er det vigtigt at der er nogen i nærheden, der kan hjælpe. Så selvom du ikke har haft brug for det, du har lært, så er det stadig vigtigt at træne og vedligeholde din førstehjælp.

Efter udløbsperioden kan du stadig huske nogle grundlæggende ting, men du mangler træning. Du er heller ikke opdateret på udviklingen af metoder og praksis. Det kommer jævnligt nye retningslinjer som du skal kende, især hvis du bruger førstehjælp i dit arbejde.

FAQ

Hvem skal have et førstehjælpskursus?

Alle bør tage et førstehjælpskursus, men det er dig, som arbejdsgiver, der beslutter hvem, der skal på hvilke kurser, så medarbejderen er godt rustet til nødssituationer, der relaterer sig til erhvervet.

Hvilket førstehjælpskursus skal bruges til kørekort?

Det førstehjælpskursus, der er obligatorisk for at få kørekort i Danmark, kaldes ‘Færdselsrelateret førstehjælpskursus’. Det er specifikt rettet mod at lære førstehjælp i forbindelse med trafikulykker og nødsituationer på vejen.

Kan man dumpe et førstehjælpskursus?

Nej, du kan ikke dumpe et førstehjælpskursus. Formålet med et førstehjælpskursus er at give deltagerne viden og færdigheder inden for førstehjælp. Det er ikke en eksamen, men et spørgsmål om at opnå kompetencer til at handle i nødsituationer. Men du skal naturligvis deltage i hele kurset for at få et bevis

Hvilken forskel gør det, at APNO benytter ambulancebehandlere?

Alle APNO’s instruktører er ansat i det danske brand- og ambulancevæsen. Det er jeres garanti for, at den undervisning i modtager er virklighedsnær og 100% opdateret indenfor de seneste evidensbasserede retningslinjer. Samtidig er alle vores instruktører også autoriserede førstehjælpsinstruktører hos DFR.

Denne artikel er skrevet af:

Læs flere af vores blogindlæg

Kurser hos APNO

Leder du efter et kvalificeret førstehjælpskursus til din virksomhed? Hos APNO er vi specialiserede i at levere førstehjælpskurser til virksomheder.

Læs mere